Het maken van een demo uitzending

dinsdag 19 december 2017

Een webinar leent zich uitstekend om het publiek een (live) demonstratie te laten zien. Tijdens deze digitale cursus van een product, service of dienst wordt het beeldscherm gedeeld en kan de kijker live meekijken op het scherm dat de spreker gebruikt.

Nieuwe service of dienst

Wanneer een webinar georganiseerd wordt om een nieuwe service of dienst te laten zien kan dit uiteraard middels bijvoorbeeld een PowerPoint. Maar is het niet veel mooier om het publiek een tipje van de sluier te geven door er live door heen te lopen? Op deze manier krijgen mensen een idee hoe ze om moeten gaan met een programma wat ze wellicht straks zelf ook gaan gebruiken. Het presenteren van een nieuwe backend geeft de kijker de mogelijkheid om zich hier alvast op voor te bereiden.

Uitleg bestaande dienst

Voor een stukje extra uitleg bij een bestaande dienst is een live demo ook uitermate geschikt. Wanneer gebruikers al overweg kunnen met een bepaald programma, maar er nog niet de volle 100% uit halen, kan je dit aan je publiek laten zien via een demonstratie. Met de nodige uitleg zijn er wellicht gebruikers die vanaf dat moment effectiever om zullen gaan met de software.

Belangrijke tips bij het geven van een live demo

Bij het geven van een live demo zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden:

  • Bereid het goed voor door de demo een aantal keer van te voren te doorlopen: Het kan altijd gebeuren dat de demo ergens vastloopt. Hier kun je je op voorbereiden door de demo een aantal keer te doorlopen van te voren.
  • Zorg ervoor dat tijdens de live demo alle onnodige programma’s/webpagina’s gesloten zijn: bij het geven van een demo, is het belangrijk dat het device niet bezig is met andere processen. Om vastlopers en ongewilde popups van bijvoorbeeld mail of andere berichtjes te voorkomen, kun je het beste alles uitzetten behalve hetgeen je nodig hebt.
  • Zet van te voren de nodige programma’s of webpagina’s open: Wanneer je iets wilt laten zien aan de kijkers, is het verstandig om de nodige programma’s en pagina’s vast klaar te zetten om opstartproblemen en laadtijden te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat het device waar de demo op gegeven wordt, de laatste updates geïnstalleerd heeft: niets is zo vervelend als een device dat uit zichzelf gaat updaten wanneer je er een demo op aan het geven bent. Zorg er dus voor dat de laatste updates geïnstalleerd zijn.
  • Hou er rekening mee dat het mis kan gaan: Het kan altijd gebeuren dat de demo vastloopt. Mocht de kans groot zijn dat er iets mis gaat, laat de kijkers dit dan weten. Ze zullen er dan ook op voorbereid zijn dat er iets mis kan gaan en niet raar opkijken als je toch verder gaat met de presentatie.

 

 

Partner(s):